Lullig

25-06-2012 21:07

Een man op de bank. Onderuit gezakt in een vormloze spijkerbroek met de gulp open omdat hij, eenmaal in zijn eigen domein, na het pissen altijd te lui is om z'n broek dicht te maken. Zijn pilsje wankelt binnen handbereik op de armleuning. Zijn vrouw rommelt wat in de keuken. Niet omdat het nodig is, maar omdat Kees niet te genieten is sinds de nederlaag van Oranje op het EK. En begrijpelijk.
In de kroeg had hij nogal overtuigd geroepen dat 'onze jongens van Oranje' die Spaanse paellavreters dit jaar in de finale zouden afmaken. Zelfs de grootste optimist sprak hem tegen en de stamgasten hadden Kees zo opgehitst dat hij iedereen beloofde om, als Nederland geen kampioen zou worden, met z'n broek omlaag op de bar te dansen met een C1000-geluksvogeltje op z'n lul.

Oranje verloor en niet te mild. Het schijnt dat een van de stamgasten de weddenschap van Kees had gelekt naar de bondscoach. Van Marwijk, niet vies van een geintje, had na al dat politieke geleuter over Oekraïne z'n buik al vol van het EK voordat het eerste fluitsignaal klonk en besloot zijn sterspelers in de meest vreemde combinaties op te stellen. Van Marwijk heeft veel verstand van voetbal, wist dat dit een absolute blamage zou worden en zo geschiedde.

Over lekken gesproken; Kees stond enkele uren na de verloren wedstrijd tegen Portugal met een alcoholpromillage van 8,3 op de bar in z'n blote snikkel met een geluksvogeltje op z'n voorhuid. Omdat die namaakwuppies lang niet zo goed plakken als in de reclame had iemand voor de zekerheid het beessie met montagekit ingesmeerd. In het ziekenhuis hebben ze Kees moeten besnijden om zo het piepbeestje te bevrijden.
Intussen waren er talloze foto's van Kees gewhatsappt naar een steeds groter wordende vriendenkring, werd er driftig gepost op Facebook en op Twitter bleek hij zelfs een paar uur trending topic te zijn.

En nu zit Kees al dagenlang op de bank. Ziek gemeld na de zware vernederingen van zijn collega's op de bouw, omdat ze zowat alle steigers hadden volgetaped met fotokopieën. Enkele weken geleden was hij al door het stof gegaan toen hij na een andere verloren weddenschap een week lang met een indianentooi op de steigers had gestaan. En de hoon die hij over zich heen kreeg toen hij afgelopen winter door een wak zakte en bijna verdronk tijdens een poging om een alternatieve Elfstedentocht te schaatsen. Hij wist zo zeker dat het dit jaar door zou gaan.

Terwijl zijn vrouw intussen zwijgend naar boven is gegaan om verder te rommelen zit Kees voor zich uit te staren en vraagt zich af waarom het leven zo kut geworden is. Vroeger kon iedereen om hem lachen, maar tegenwoordig neemt niemand hem meer serieus. Laatst ving hij op dat zijn zoon z'n nieuwe vriendin liever niet meeneemt naar huis omdat hij zich schaamt voor hem. Zijn Mia heeft hem lang de hand boven het hoofd gehouden, maar lijkt hem steeds vaker en langer te negeren. De seks is ook een lachertje en heeft veel weg van de heisa rond de Elfstedentocht, het Songfestival en de EK-deelname van Oranje. Steeds als Kees wil toewerken naar het hoogtepunt en Mia strak aankijkt ziet hij hoe verveelt zij er bij ligt en vloeit alle spanning uit z'n zwetende lichaam. Te hoge verwachtingen die niet meer waargemaakt kunnen worden.

Kees schrikt wakker op de bank als Mia voor hem staat met twee koffers. "Ik ga bij je weg", klinkt het kort. Kees is meteen klaarwakker en zet het meteen op een vloeken. Dat ze dit godverdomme niet kan maken, hoe het dan moet met het huis en de televisie en die twee schurfthondjes die hij haar gegeven heeft. En welke klootzak hierachter zit en dat ze een vuile gore slet is, maar dat hij niet zonder haar kan. "Ik ben niets zonder jou", jammert Kees.
Mia haalt een C1000-geluksvogeltje uit haar vestzak, piept er een keer in en werpt het in Kees z'n schoot. "Lullig voor je".
Met een akelige rust sluit ze de voordeur achter zich.


Pieter